033 - 123 4567    -      info@example.com

Tips voor de doe het zelver

De draai richting bij deuren bepaald men als volgend ; ga met je gezicht in de de deur opening staan richting scharnier , zet de scharnier links dan is het een links draaiende deur , zit de scharnier rechts dan is het een rechts draaiende deur , ( alleen bij opdek van toepassing )

Draai richting deurendeur type


Werkwijze gordijn rails ophangen

1.Hoe lang moet de rail worden? Meet de breedte van het raam op.

2.Meet de breedte af op de rail en trek een streepje op de plek waar hij moet worden afgezaagd.

3.Zaag de rail met een scherp zaagje op de juiste lengte af.

4.De rail moet op ongeveer 7 cm afstand van de muur komen te hangen. Steekt de vensterbank buiten het raamkozijn uit? Meet deze dan op vanaf de muur en tel het aantal centimeters op bij die 7 centimeter.

5.Bepaal nu waar de plafondsteunen (waar straks de rail in wordt geklikt) moeten komen. Plaats er een om de 50 cm. Zo is de verdeling het mooist en kan de rail niet doorbuigen als de gordijnen eraan hangen. Zet met een potlood een stipje door het gaatje van de steun waar de steun moet komen.

6.Boor op de potloodstipjes gaatjes en vul ze met een plug.

7.Schroeft alle plafondsteunen aan het plafond vast.

8.Klik de rail vast aan de plafondsteunen. Tip: Tel vooraf het aantal glijders dat je nodig hebt. Als de rail eenmaal strak tegen de zijwanden hangt, krijg je de glijders er niet meer uit/in en moet je de rail dus weer loshalen.

9.Monteer op dezelfde manier de tweede rail. Houd tussen de twee gordijnrails een afstand van ongeveer 10 cm aan.

10.Haak de gordijnen in de glijders. De meeste op maat gemaakte gordijnen hebben een haakje in het plooiband wat naar boven en beneden kan glijden. Op deze manier kun je de gordijnen stellen. Dichter op het plafond of juist minder dicht tegen het plafond aan.

11.De gordijnen hangen. Dat was een eitje! Zoals je ziet hebben wij de jn-between (vitrage) aan de binnenkant gehangen. Door er een donker gordijn achter te hangen, komt het kantpatroon heel mooi uit. Het zou toch zonde zijn om deze jn-between achter een katoenen gordijn te verstoppen


Rail afstand vanaf de muur           
Om het gordijn vrij te laten hangen van de muur, neem je 7 cm ruimte. Gebruik je een dubbele gordijnrail, bijvoorbeeld bij extra overgordijnen, dan moet je bij die 7 cm weer 5 cm bijtellen.

Het plaatsen van de rail steunen tegen kozijn of muur          
Bepaal de plaats van de eerste beugel, markeer de boorgaten en boor de gaten met een dunne houtboor voor, mits je de beugel op het kozijn plaatst. In het geval van een stenen muur gebruik je een 6 mm steenboor en gebruik je pluggen. Hierna schroef je de eerste beugel gedeeltelijk vast. Steek de gordijnrail in de beugel en stel de rail met een waterpas horizontaal. Hierna markeer je de plaats van de tweede beugel. Let er op dat de linker- en rechter beugel op gelijke afstand van het kozijn zitten.

Het plaatsen van de rail steunen tegen het plafond            
Bepaal het midden van het raamkozijn en markeer (met een winkel- of hoekhaak) het midden op het plafond. Vanuit dat midden meet je de beugelafstand naar links en naar rechts. Let op de beugelafstand van het raam voor voldoende vrijloop van de gordijnen. Plafondbeugels zijn ook verkrijgbaar voor dubbele gordijnrails.

Let op dat plafonds van beton kunnen zijn, heel hard dus. Hier heb je dan echt een boorhamer voor nodig. Plafonds kunnen ook hol of van gipsplaat zijn, hier moet je dan vlinderpluggen gebruiken. 

Werken met pluggenWie iets wil ophangen aan een muur, betonplaat, gipsplaat, baksteen of andere ondergrond (anders dan hout) heeft al snel een plug nodig. De plug zet zich vast in massieve materialen of verankert zich in of achter holle- of plaatmaterialen.

Welke plug moet ik gebruiken?
Elk bouwmateriaal vraagt om een specifieke plug. Specifieke pluggen hebben voor specifieke situaties vaak een betere houvast dan een universele plug. Nadat je de juiste plug hebt gevonden voor jouw toepassing, moet je natuurlijk de juiste maat voor de plug kiezen. De boordiameter moet daarvoor gelijk zijn aan de plug diameter. Deze staat vaak op de plug geschreven, bijvoorbeeld s6 voor een plug- en boordiameter van 6 mm.

De universele plug. 
De klassieke nylon plug bestaat in verschillende basisvormen. Bij het indraaien van een schroef zet de plug uit, waardoor deze verankert in de muur. De plug zelf kan je na het boren met een hamer voorzichtig in de muur drijven. Daarna kun je er een schroef indraaien. Let wel op dat je een schroef gebruikt die ten eerste geschikt is voor pluggen, en ten tweede de juiste lengte en dikte heeft voor de gekozen plug.

Slag- of nagelplug. 
Deze plug is uitgevoerd met een stalen nagel of speciale schroef en wordt met een hamer in de plug gedreven. Dit gaat veel sneller dan schroeven en is ideaal voor het bevestigen van plinten, latten, kozijnen, plafonds en wandbekleding. Eventueel kun je de schroef na draaien met een schroevendraaier.

.Vouw- of vleugelplug. 
De nylon vouwplug is een holle wand plug en bestaat uit 2 delen. Bij het aandraaien van de schroef, wordt het achterste gedeelte van de plug naar voren dubbelgevouwen. Een andere variatie is de vleugelplug. Deze heeft vier vleugeltjes aan de achterkant en is zeer bruikbaar voor ondiepe plaatsen. Je kunt hem gebruiken voor schilderijen, lichte spiegels en andere lichte zaken. De plug heeft een grote draagkracht voor bijvoorbeeld gipsplaten.

.Ankerbouten. 
Deze pluggen worden ook wel keilbouten genoemd en zijn bestemd voor zwaar belaste bevestigingen, bijvoorbeeld een zwaar rek. Een M12 keilbout kan in normale omstandigheden ongeveer 200 kg hebben. Door het aandraaien van de moer of haak, wordt de keil, of conische hoek, naar binnen getrokken. De druk die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat de metalen segmenten uitzetten en zich tegen het omliggende materiaal persen.

Parapluplug  

 De parapluplug vormt achter de holle wand een verdikking. Bij het indraaien van een schroef komen de segmenten naar buiten en vouwen zich als bij een paraplu uit. Paraplupluggen worden toegepast bij plaatmateriaal en zijn ook geschikt voor het bevestigen van lichte voorwerpen aan plafonds.

Tuimel plug  
De Tuimel plug wordt meestal in plafonds gebruikt en bij holle wanden. Deze plug heeft vleugels die verend op een draadeindje zijn geplaatst. De plug wordt met opgeklapte vleugels in het gat geduwd en spreiden zich als het draadeindje wordt aangedraaid


Tips vóórdat je gaat klussen

Voor het klussen is het handig om deze tien klustips door te lezen. Zo weet je waar je aan moet denken en rekening mee moet houden voordat je met de klus begint.

 1. Maak een draaiboek van de klussen die je wilt gaan doen. Beschrijf het project stap voor stap en maak checklists. Houd ook de kleurnummers van gebruikte verf bij. Zo kun je, als je verf te weinig hebt, de juiste kleur erbij kopen.
 2. Ga bij de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente na of je een bouw­vergunning nodig hebt.
 3. Raadpleeg bij constructieve veranderingen een bouw­kundige. Sloop bijvoorbeeld nooit een muur waarvan je niet zeker weet of het geen draagmuur is.
 4. Sommige afwerk-producten, zoals hout, moeten enkele dagen acclimatiseren voordat je ze kunt gebruiken.
 5. Maak foto’s van de werk­zaamheden, met name van leidingwerk en installaties die later aan het zicht worden onttrokken.
 6. Zorg voor noodvoorzieningen als je gas, elektra en water moet afsluiten.
 7. Bekijk de technische installatie-voorschriften van bijvoorbeeld je cv-ketel en ga na of ook in de nieuwe situatie nog aan alle eisen wordt voldaan.
 8. Bedenk goed hoeveel stop­contacten en schakelaars je op welke plek wilt hebben. Het installeren van een extra stopcontact kost nu weinig moeite.
 9. Bezuinig niet op materiaal. Dat bespaart je uiteindelijk veel tijd en ergernissen en is veiliger.
 10. Kijk meteen of bestaande leidingen en draden kunnen worden weggewerkt.

Veiligheid bij klussen

Bij klussen staat de veiligheid voorop. Met de onderstaande veiligheidstips voorkom je ongelukken:

 • Ga na of gereedschap aan alle eisen voldoet; check de scherpte van je zaag en stanleymes en kijk of je apparatuur voldoet aan de vereiste CE-richtlijn (dit vind je op het apparaat of de verpakking).
 • Zorg voor een opgeruimde werkplek zodat je nergens over kunt struikelen.
 • Denk aan goede verlichting en ventilatie.
 • Gebruik een ladder met stevige voet en plaats hem op een stabiele ondergrond. Bij werken op het dak: zorg dat de ladder ± 60 cm uitsteekt en bevestig hem aan het dak. Hijs de materialen naar boven zodat je bij het beklimmen beide handen kunt gebruiken.
 • Werk je met een gasbrander? Hou een emmer water bij de hand.
 • Gebruik waar nodig beschermings­middelen als veiligheidsbril en gehoorbeschermers.
 • Kies bij sloopwerk voor veiligheid-schoenen (verstevigde neuzen).
 • Sta bij boren altijd recht achter het te boren gat en hou de machine met twee handen vast.


Praktische klustips

Ga je voor het eerst met een bepaalde klus aan de slag? Dan is het logisch dat je niet meteen weet welke schroef je moet gebruiken in het materiaal. Of hoe je met een gipsplaat of isolatieplaat moet werken. Voor zulk soort klussen vind je de basisbeginselen hieronder.

Voorzetwanden in badkamer

Als je een voorzetwand in de badkamer plaatst, komen de muurplaten voor de kranen vaak wat diep te zitten. Gebruik dan kraanverlengstukken, verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Steenboren

Dit soort boortjes is vaak nogal grof, waardoor je minder nauwkeurig kunt werken. Boor daarom het eerste stuk met een kleiner boortje.

Aluminium

Aluminium vastdraaien? Gebruik altijd schroeven van rvs, om de aantasting van het aluminium te voorkomen.

Elektra-leidingen

Wil je boren in een muur, maar ben je bang dat je een leiding raakt? Gebruik dan een speciale leiding-detector. Zet hem tegen de muur en hij gaat piepen op de plek waar de leiding zich bevindt.

Isolatieplaten

Tijdens het werken met isolatieplaten kunnen deeltjes loslaten die de huid irriteren. Spuit de platen daarom nat met een plantenspuit.

Gipsplaten

Gebruik voor het plafond gipsplaten van 40 cm in plaats van 60 cm breed. Zo voorkom je dat het plafond op den duur gaat doorzakken.

Tegelkruisjes

Handig bij het zetten van tegels. Let op: druk ze niet helemaal plat tussen de vier tegels, dan kun je ze niet meer verwijderen.

Zagen

Om bij het zagen met een decoupeerzaag splinters aan de bovenkant van het hout te voorkomen, kun je het beste aan de onderkant zagen.

Dolle schroef

Is een schroef dol waardoor je hem niet meer kunt uitdraaien? Diep de gleuf of het kruis van de schroef uit met een ijzer-zaagje.


Welke schroef moet je gebruiken.                    

Is afhankelijk van de muur of beton , hangend aan plafond , materiaal keuzen wat men wil bevestigen het gewicht  enz enz